Zi buna, oameni frumosi, azi povestim despre suculente
Plantele suculente
Sincer va zic ca nu mi-au placut, pana cand intr-o zi, mi-am dat seama cat de usor sunt de ingrijit, cum isi aduna ele apa ca niste furnicute harnice, care isi fac provizii. Cat de diferite sunt de restul plantelor de apartament si cata unicitate ofera unui spatiu in interior.
M-am gandit sa va vorbesc despre ele pentru ca devin din ce in ce mai populare in tot felul de aranjamente, de la marturii pentru nunta, buchete de mireasa, pana la braduti de Craciun.
Intotdeauna simplitatea naturii a decorat cel mai frumos.
Ce sunt de fapt plantele suculente ? Ve-ti fi surprinsi sa aflati ca nu exista o definitie clara a lor. Gordon Rowley autor al mai multor carti despre plante suculente, nu se poate decide de multe ori daca o planta este suculenta sau nu.
Definitia cea mai simpla si autosugestionata din denumire este simpla, suculent, adica care retine apa in tesuturile sale. Dar acum apar nelamuri pentru ca sunt mai multe plante care retin apa, cum ar fi Yucca, doar ca pe aceasta o incadram la semi suculente.
Definitia tehnica a plantelor suculente vine de la Von Willert in 1992, care le defineste ca orice planta care poseda un tesut suculent, viu, care serveste si garanteaza o depozitare temporara a apei uitilizabila, ceea ce face ca planta sa traiasca idependent de alimentarea externa. Adica apa este stocata in functiile suculentei pentru a o ajuta sa traiasca in sezoanele secetoase.
Apartinand unor grupuri botanice diferite, fiind in numar foarte mare, mii de specii, au forme, culori si demnsiuni diferite. Singurul lucru care il au in comun este structura deosebita de a se adapta cu usurinta mediilor secetoase, cu ajutorul tesuturilor.
Mai nou le zic, “ plantele istete “ ! 🙂
Lumina, pentru plantele suculente este foarte importanta, ele avand nevoie intre 6 si 8 ore pe zi in peioada de crestere. Daca observati ca plantele se intind dupa lumina, inseamna ca nu este sufucienta. Cand mi se intampla, ca mi se intampla si mie aceste lucru, le intorc spre lumina, pentru o crestere uniforma. In schimb ceea ce aveti de facut in mod special pentru suculentele din terariu, este sa nu le expuneti direct in soare, pentru ca fiind acoperite cu sticla, risca sa se arda. O zona luminoasa a casei este ideala pentru ele.
Plantele suculente sunt foarte tolerante la frig. Ganditi-va numai la temperaturile din desert de peste noapte. Oscilatia fiind foarte mare intre noapte si zi. In mod normal ele vor intre 25-30 grade C ziua si 10-15 grade C, noaptea.
Cred ca cel mai important lucru la suculente este cum le udam. Aici gresesc multi dintre noi. Am gresit si eu pana am invatat cum le place.
Important este ca trebuie sa lasam solul sa se usuce intre udari, chiar daca ele sunt in crestere, dar nici fara apa prea mult timp, nu trebuie lasate. Iarna plantele intra la hibernat, cum imi place mie sa le zic, iar atunci chiar ca uitam de ele. Eu de exemplu ud terariile cu suculente vara, aproximativ o data pe luna, iar iarna la o luna jumate cu aproximatie. Ceea ce difera este aerul din locuinta, cu cat este mai uscat, cu atat se evapora apa mai repede. Cand planta sufera din cauza apei in exces arata decolorata si moale, atunci stiti ca e momentul sa va opriti din udat pentru o perioada.
Solul in care sunt plantate suculentele este unul special pentru a permite oxigenarea si scurgerea apei din sol. In terarii pe langa solul special folosit, la baza folosesc un strat de pietris pentru drenarea apei, sticla neavand o scurgere pentru surplusul de apa.
Suculentele le folosesc si in gradinile exterioare, pentru ca acopera foarte frumos suprafata pamantului si sunt foarte rezistente. Pentru un aspect diferit le folosesc impreuna cu perene si conifere.
Acest articol deschide oficial perioada de ” hibernare ” ! 🙂
In curand vin cu noi modele de terarii pentru sfarsitul anului 2015.
Va astept pe pagina noastra de Facebook pentru multe poze frumoase :
https://www.facebook.com/artbystudiogarden
Cu drag pentru voi,
Madalina