Terrarium- gradina din vasul de sticla
Terariul reprezinta intr-un singur cuvant o gradina amplasata sub sticla.
Povestea lor este una interesanta, ce ne duce in epoca Victoriana din Anglia, cand pasionatii de gradini, din dorinta de a pastra diverse specii rare de plante, amenajau mici compozitii in acest microclimat protejat din sticla, putand sa calatoreasca cu ele pe mare un timp indelungat.
La terariu, peisagistul poate ,in completare, adauga, forme de animale, plante si insecte , transformand mini gardina intr-un mediu natural autentic.
Conceperea terariului este o lucrare antrenata si foarte creativa in acelasi timp, pentru ca reda foarte clar felul in care functioneaza un ecosistem.
Cu alte cuvinte, terariul este un mediu natural la o dimensiuni mai mici.In interiorul vasului de sticla se produc si interactioneaza procese naturale diferite: fotosinteza, respiratia si circuitul apei in natura.
Constructia unui terariu este reprezinta o varianta inteligenta de a rezolva problema aerului uscat din casa si efectul acestuia asupra plantelor, pentru ca intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, fiind posibila cultivarea mai multor specii.
Din punct de vedere al design-ului interior, un terariu este o lucrare decorativa eleganta si de bun gust, incat poate reprezenta cadoul potrivit pentru persoanele dragi.
Constructia terariului perfect
Studio Garden realizeaza la comanda modele variate de terarii, cu diferite dimensiuni ale sticlei si varietati de plante nenumarate.
Acordam atentie deosebita materialelor cu care lucram si folosirea lor adecvata.
- Vasul in care va fi construit terariul trebuie sa aiba sticla transparenta, nu opaca, pentru a permite plantelor sa primeasca lumina necesara lor.
- Materialele folosite sunt pietris fin sau nisip cu granulatie mai mare, carbune in bucati, un material de tip sintetic cu rolul de a separa straturile de pamant si un amestec de pamant in care sa se plaseze plantele.
- Plantele alese pentru constructia terariului , se folosesc in general plante mici, care cresc incet. Alegerea ideala ar fi plantele complementare, adica cele care se completeaza una pe cealalta legat de necesitatile de lumina, temperatura si umiditate.
Intretinerea terariului
Daca numai avem timp de plantele noastre, sa le udam, sa le curatam, terariul este cea mai buna varianta, pentru ca necesita ingrijire minima.
Se uda rar, se curata cand se uda, poti sa-l asezi unde iti doresti, mai putin in razele directe ale soarelui.
Folositi apa distilata sau filtrata daca aveti plante carnivore, muschi sau licheni inauntru, deorece acestea sunt specimene foarte sensibile la poluare. Important !Nu plantati in terariu plante stranse din natura, pentru ca acestea nu se vor acomoda niciodata.
Fertilizarea se efectueaza pe toata perioada de dezvoltare (din aprilie pana in septembrie), o singura pe luna, pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos si armonis. Folositi o substanta fertlizatoare organica.
Tineti minte ca si plantele din terariu trebuie ingrijite la fel ca cele traditionale: indepartati capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa porneasca procesul de putrefactie.
Nu trebuie asezat in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor.