Afla cand si cum se planteaza Hortensia in gradina pentru flori superbe. Ghid complet cu sfaturi utile pentru o gradina de vis!
HORTENSIA sau Hydrangea – denumirea stiintifica vine din limba latina, iar numele provenind din limba greaca care se traduce prin „vas de apa”, aceasta fiind o mare iubitoare de apa.
Acesta planta ornamentala vine cu 75 de specii diferite, unele dintre ele preferand zonele umbrite din gradina ( ex. Hydrangea Macrophyla ), altele zonele mai insorite ( ex. Hydrangea Paniculata ), dar ambele iubesc solul umed si acid.
Plantarea hortensiilor in gradina necesita o planificare atenta pentru a ii asigura o crestere frumoasa si sanatoasa cu inflorire abundenta.
Mai jos va las un ghid complet pentru plantarea Hortensiilor in gradina.
- Alegerea momentului ideal pentru plantarea Hortensiei
Cel mai portivit moment pentru plantarea hortensiilor in gradina sau ghivece este :
Primavara : poate sa insemne sfarsitul lunii Februarie – de cand temperaturile s-au modificat ( in functie de temperaturi, acestea nu trebuie sa fie negative sau sa existe riscul de a ingheta ) sau in timpul lunii Martie.
Toamna : incepand cu luna Septembrie pana cand temperaturile incep sa scada sub 10 grade Celsius.
Tot timpul anului : atunci cand achizitionam o Hortensie care este crescuta in ghiveci o putem planta si in timpul verii, atata timp cat ii asiguram o udare corespunzatoare si ingrijire atenta – aceasta trebuie sa fie ferita de razele arzatoare ale soarelui de pranz, care ii pot arde frunzele.
- Alegerea locului potrivit pentru plantarea Hortensiei
Hortensiile au cerinte putin diferite pentru pozitionare plantarii, diferenta fiind facuta de specie.
Hydrangea macrophyla – ii place sa fie plantata intr-un loc ferit de soare, mai ales soarele de pranz si cu un sol bine drenat, dar permanent umed.
Hydrangea paniculata – poate sa fie pantata si intr-o zona mai insorita, poate intr-un grup de plante mai inalte, care ii pot filtra soarele arzator al amiezii.
- Pregatirea solului pentru plantare Hortensiei
Hortensiile au nevoie de un sol acid cu ph intre 5,2 si 6,2.
- Este de preferat ca atunci cand plantati sa aveti un compost acid, pe care sa il amestecati cu substratul din gradina sau daca substratul din gradina este greu – sa il inlaturati si sa adaugati doar compost sau turba, pentru a ii asigura un drenaj bun la radacini.
- Varietatea Hortensiei – culoarea florilor este influentata de ph – ul solului : sol acid ( ph sub 6 ) avem flori albastre; sol alcalin ( ph 6,5 – 7 ) avem flori roz –––– valabil doar pentru Hortensia Macrophyla.
- Pregatirea gropii pentru plantare si plantarea
De cele mai multe ori Hortensiile pe care le cumparam sunt crescute in ghiveci, iar atunci este mai simplu sa stim ce diemensiune va avea groapa pe care trebuie sa o sapam.
- Ne asiguram inainte de plantare ca am ales locul potrivit pentru dezvoltarea sanatoasa a Hortensiei : sa aiba loc suficient sa creasca, sa nu aiba aproape radacinilor altor plante si sa nu aiba soare arzator la pranz ( poate sa fie langa un gard sau un perete care ii tine umbra pe timpul zilei sau langa un alt grup de plante din gradina ).
- Daca avem un sol greu, argilos, atunci sapam groapa aproape de 2 ori mai mare de cat este marimea ghiveciului, adaugam compostul special pentru Hortensii pana ajungem la marimea ghiveciului nostru, pozitionam planta in groapa cu cea mai frumoasa parte spre zona din care este vazuta – dupa ce am scos ghiveciul si adaugam restul de sol pentru a astupa planta pana la nivelul balotului de radacini, apasam bine solul peste balotul de radacini si udam abundent atat pamantul cat si planta.
- Fertilizarea
Hortensiei nu ii place solul fertilizat excesiv si atunci poti alege un ingrasamant cu eliberare indelungata – de 2 ori pe an, care sa fie pentru plante acidofile.
Daca Hortensia este fertilizata excesiv ii va creste mai mult partea vegetala – frunzele si va inflorii mai putin.
- Protectectia pe timpul iernii
Hortensia este o plantata adaptata la conditiile de iarna din tara noastra si nu necesita o grija suplimentara peste iarna, doar un pat de mulci peste substratul in care este plantata, iar daca este plantata in ghiveci este de preferat sa mutam ghiveciul intr-o zona ferita de vant, adapostita.
- Taierea
Cel mai important punct din acest ghid de plantare a Hortensiilor.
Hortensiile nu se taie, decat daca vrem sa ramana mai mici decat limita lor de crestere, daca vrem sa ceasca intr-o forma anume, sau se curata doar tijele uscate.
Daca taiem Hortensiile in fiecare an ( de preferat primavara ) acestea nu vor mai creste, iar unele dintre ele nici nu vor mai inflori.
Lasati florile pe tije si dupa uscarea lor pentru ca sunt decorative iarna, iar in primavara cand curatati gradina si plantele le puteti inlatura.
Sfaturi generale
Ai grija la dauntorii care o pot ataca, fiind solul umed permanent este mediul ideal pentru melci, afide, rugina si fainare.
Cu aceste instructiuni de plantarea sigur gradina ta de Hortensii va fi un punct de atractie cu flori spectaculoase, durabile si sanatoase.
Spor la gradinarit!