The Moss – muschiul….

Buna seara, oameni frumosi care cititi acest blog. 🙂

M-am gandit sa va povestesc un pic despre muschi, pentru ca ii veti regasi foarte des in aranjamentele cu mini gradini- terarii si pentru ca anul asta a devenit un fel de “must” in design.

Toata lumea vorbeste despre gradinile verticale cu muschi, despre tablourile cu muschi, si peste tot prin aranjamente vedem muschi, dar ce stim noi de fapt despre muschi….?  🙂

   Muschii– Briofitele,  sunt plante de talie mica si preponderent perene. Ii gasim in zonele de inalta altitudine, dar si in zonele joase. Acestia se dezvolta pe toate tipurile de substraturi posibile- pamant, pietre, stanci, lemn putred , dar si in toate formatiunile de vegetatie – pajisti, paduri, mlastini.., chiar si in mediile acvatice, cuprinzand  25.000 de specii.

Daca tot il gasim peste tot, de ce sa nu il folosim peste tot, nu? 🙂

  Muschii sunt plante iubitoare de umiditate si umbra, de aceea ii gasim in numar mare in paduri. Sunt minunati, in padure…!

Muschiul este alcatuit din rizoizi (firisoare care fixeaza planta in sol), cu ajutorul tulpinii planta isi absoarbe apa si sarurile minerale din sol.

Inmultirea muschiului se produce in doua faze: prin spori si prin celula ou. Primavara in varful unor tulpini se formeaza organele masculine, iar pe altele, celulele feminine; in urma fecundatiei se formeaza celula ou, in capatul careia se afla sporogonul. Acesta este format dintr-o capsula in care se afla sporii; ajuns la maturitate, sporogonul se crapa, iar sporii sunt purtati de vant. Sporii care “aterizeaza”  in conditii optime de dezvoltare, formeaza noi tulpini, adica un nou “covor”. 🙂

Muschii sunt importanti pentru mediu, pentru ca acestia ajuta la formarea solului, il protejeaza impotriva eroziunii, participa la dezagregarea rocilor, apara solul si plantele de uscaciune, este folosit ca material organic, combustibil, material izolant; unele specii sunt folosite chiar ca si hrana pentru animale salbatice.

www.laba.ws

       Noi ii simtim importanta cel mai mult cand il folosim in  amenajari. Efectul vizual produs de muschi este feeric, din povesti, relaxant, MAGIC – asta e cuvantul.

      Planta asta minunata ne inverzeste pamantul de peste 450 milioane de ani!

    In amenajarile peisagistice il putem folosi in gradinile cu roci, inconjurate de apa, de ferigi sau in locurile umbrite, unde nu creste gazonul, ii ofera gradinii o imagine de poveste.

    In 2010 la targul Chelsea Flower Show, designerul japonez Kazuyuki Ishihara a prezentat prima gradina verticala construita cu muschi – Kazahana. Acestea se intretin mai usor decat cele din plante ornamentale, singura necesitate majora a acestor gradini, este apa, necesitand o circulatie permanenta a apei.

     Fiind usor de intretinut, neavand nevoie de prea multa lumina si tratament special a fost adus cu usurinta si in designul interior, sub forma tablourilor, si gradinilor verticale.

  Articolul de azi, vine dupa poza postata azi dimineata pe pagina de Facebook si bineinteles pentru ca imi place foarte mult muschiul si pentru ca anul asta se poarta. 🙂

Natura intotdeauna ne ofera tot ce avem nevoie, liniste, bucurie, pace, si oxigenul pe care il respiram, de ce sa nu profitam de frumusetea ei .. Acum cateva zile am gasit un articol despre defrisarea padurii din Parcul National Semenic…fagi de peste 300 ani…Va las si voua link-ul aici, impreuna cu o Petitie pentru stopararea taierilor de paduri .

Articol :    http://www.romaniacurata.ro/video-foto-jaf-in-parcul-national-semenic-doborarea-copacilor-de-sute-de-ani-din-semenic-transformarea-lor-in-cherestea-si-imbarcarea-pe-vapor-la-constanta/

Petitie : http://www.agentgreen.ro/stop-taieri/?fb_action_ids=903527723014831

Sper ca dupa ce urmariti filmarea, sa luati o decizie care ii va bucura si pe nepotii si stranepotii vostri. 

Va multumesc pentru ca cititi articolele mele si va urez  spor la semnat petitia!

Cu drag pentru voi,

   Madalina

Studio Graden folosește cookie-uri.
Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Citește mai mult.