Buna ziua oameni frumosi,

   V-am promis ca saptamana asta va povestesc despre “plantele aeriene”,  si ma tin de cuvant. 

  Tillandsia face parte din familia Bromeliilor si mai sunt cunoscute si sub denumirea de “plante aeriene” sau “Air Plant” si am sa va povestesc si de ce.

  Dar nu toate Bromeliile sunt plante aeriene. Acestea cresc fara sol (plantele aeriene), in timp ce Bromeliile, sau o mare parte dintre ele se dezvolta cel mai bine in sol.

                                          Plante aeriene                                    Tilandsia Cyanea

  Tillandsia creste natural in Europa de Sud , America Centrala si sudul Statelor Unite. Sute de soiuri diferite cresc pe copaci, pietre, stanci si diferite tipuri de cactusi, astfel purtand si denumirea de “plante parazite”. Soiurile cu frunze mai subtiri cresc in zonele mai ploioase, iar cele cu frunze mai groase, cresc in zonele secetoase. Tilsandsiile se hranesc prin frunze. Apa si substantele nutritive sunt administrate prin intermediul frunzelor, radacinile fiind folosite doar ca si suport pentru ancorarea de copaci, pietre, etc.

Tillandsia Tectorum

   Cicluc de viata al Tillandsiei, incepe cu  planta “ mama”  care ajunsa la maturitate infloreste, apoi dupa una sau doua luni de inflorire, se formeaza in jurul ei noi plante.

   Tillandsia Ionatha                        Tillandsia Fuckiana

    Tillandsiile sunt usor de inserat in aranjamente, nefiind pretentioase.

    Lumia necesara lor, nu trebuie sa fie lumina directa a soarelui.

    Udarea, la plantele din apartament, se face o data pe saptamana, printr-o baie de 10-15 min. Acestea se introduc intr-un vas cu apa distilata, sau apa de ploaie, unde se tin in jur de 10-15 min. , dupa care se scot, le scurgem bine de apa (ideea este sa nu ramana apa la baza lor, deoarce pot putrezi), le lasam la uscat  si  apoi le putem pune la loc in aranjament.

In schimb, plantele tinute afara vara, necesita stropirea zilnica, cu pulverizator si udate, in baie (intr-un vas,acoperite de apa) o data pe saptamana.

In conditii de caldura puternica, este nevoie de o hidratare de 12-14 ore de baie. Acest moment este aratat chiar de planta, frunzele acesteia incep sa se rasuceasca.

     Este ideal sa aerisiti incaperea in care stau si ele, deoarece le plac foarte mult curentii de aer.

     Aici v-am descris intretinerea lor in ansamblu, fiecare specie are deosebirile ei. La achizitionarea  plantutelor in glob, primiti si instructiunile de ingrijire.

    Ideea  este ca eu m-am indragostit de ele cand le-am cunoscut!  Si mi-am dorit imediat sa am langa mine plantutele astea unice, si le ingrijesc cu drag, numai zic ca nu sunt deloc pretentioase.

    Globuletele pe care le regasiti in magazin sunt facute aici la noi, de o doamna foarte draguta, artist in modelarea sticlei.

                                    Crystal Till’s                          Tillandsia Picture

    Plantutele aeriene in globui, ofera un efect vizual minunat, la fel ca si tabloul construit special pentru ele. 

In curand o sa va mai prezint noi modalitati de a folosi plantutele in aranjamente.

Ne vedem saptamana viitoare, sa va povestesc…, dar mai bine va zic atunci! 

  Astept sa-mi scrieti, intrebarile si parerile voastre.

Cu drag pentru voi,

Madalina

Studio Graden folosește cookie-uri.
Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Citește mai mult.