Cum sa ingrijesti Cala de gradina.

Afla cum sa plantezi si sa ingrijesti Calele pentru a te bucura de flori spectaculoase in gradina ta. Ghid complet cu sfaturi practice si informatii utile.

Cala : Ghid complet de plantare si ingrijire.

Cala denumire stiintifica Zantedeschia, denumire populara Crin de apa sau i se mai spune si Crin etiopian este una dintre cele mai elegante si rafinate flori, fiind cunoscuta datorita florilor sale in forma de palnie si care aduce un aer de noblete sofisticata in orice gradina sau locuinta.

Cala este o perena originara din Africa de Sud sau la nord de Malawi care impresioneaza prin culorile vibrante, frunzele mari si lucioase in forma de sageata. Fiecare tija formeaza o inflorescenta in varf, iar inaltimea maxima este de aproximativ 1 m. Culoarea naturala a florii de Cala este alb cu insertii de galben, dar datorita hibridarii aceasta se gaseste si cu flori colorate, inclusiv negre.

  1. Pozitionarea plantarii si a solului potrivit.

Calele sunt iubitoare de lumina, dar nu de lumina directa a soarelui de la amiaza, mai ales in sezonul de vara. Atunci cel mai bine este sa pozitionezi planta de Cala intr- zona semi-umbrita sau inconjurata de planta mai mari care ii pot oferi soarele filtrat.In interior are nevoie de multa lumina naturala, dar e nevoie sa eviti lumina directa a soarelui.

Solul – are nevoie de un sol bine drenat si bogat in materie organica naturala. Ideal este un sol usor acid, ph intre 6 si 6,5.

  • Plantarea Calelor.

Nu este deloc complicat sa plantezi Calele, dar trebuie sa te asiguri ca urmezi cativa pasi pentru a te asigura ca radacinile au un start bun.

In gradina :

  • Momentul ideal : toamna sau primavara sunt cele mai recomadate, dar in regunile cu ierni reci cel mai bine este primavara, cand a trecut rescul de inghet.
  • Adancimea plantarii : daca avem bulbi de Cala atunci trebuie plantati la o adancime de 7 – 10 cm, cu varful orientat in sus, iar daca avem o planta crescuta in ghiveci cu radacini dezvoltate, sapam o groapa mai mare decat dimensiunea balotului ei si ne asiguram sa ii punem sub ea si de jur imprejur substrat de calitate, usor drenabil.
  • Distanta : Intre bulbi si plante, lasa un spatiu de 30 – 40 cm pentru a se dezvolta armonios.

In ghiveci :

  • Dimensiunea ghiveciului : alege un ghiveci suficient de adanc si larg, cu un diametru de 25 -30 cm, iar daca vrem sa transplantam o planta de Cala atunci alegem un ghiveci cu 5 -7 cm mai inalt si mai adanc decat cel in care deja se afla.
  • Drenaj : inainte de plantare verifica daca ghiveciul are gaura pentru drenaj si aseaza un strat de pietris sau argila bile la baza pentru a nu se acumula apa la radacini.
  • Ingrijirea Calelor.

Calelor le place substratul umed, dar nu baltit. Iata cateva sfaturi esentiale pentru ingrijirea lor:

Udarea

Primavara si vara, in perioada de crestere si inflorire, Calelor le place un sol umed – uda-le regulat, dar evita baltirea care poate aducea putrezirea radacinilor. Toamna si iarna, in perioada de repaus, reduce frecventa udarilor, astfel incat solul sa fie doar usor umezit.

Fertilizarea

Calelor le plac ingrasamintele bogate in fosfor, care incurajeaza inflorirea si atunci ii poti aplica un ingrasamant lichid pentru plante  cu flori, o data la doua saptamani in perioada de vegetatie ( primavara – vara ), iar in perioada de repaus, opreste fertilizarea.

Taierea

Cala nu are nevoie de taieri, doar de curatari ale frunzelor si florilor ofilite pentru a ii incuraja o crestere armonioasa si frumoasa, dar si sanatoasa prvenind aparitia bolilor.

Ingrijirea pe timp de iarna

In regiunile cu ierni aspre, este recomandat sa scoti bulbii de cala din sol inainte de primul inghet si sa ii depozitezi intr-un loc uscat si racoros, in turba sau nisip pana la primavara urmatoare.

  • Prevenirea bolilor si a danatorilor.

Din cauza ca plantelor de Cala le plac conditiile umde, acest lucru le poate face vulnerabile la boli fungice si la putrezirea radacinilor. Este important sa ai grija la udarile excesive si la drenarea substratului pentru a le asigura o buna circulatie a aerului si a prevenii bolile.

Calele pot atrage daunatori, cum ar fi melcii, limacsii, care mananca frunzele. Daca observi astfel de dauntori poti folosi solutii organice, cum este cenusa sau coji de oua zdrobite.

  • Inflorirea Calelor.

Calele pot inflori din primavara pana in toamna, in functie de conditiile de mediu si ingriire. Florile pot dura cateva saptamani, iar cu putina atentie la ingrijire putem obtine flori mari si sanatoase.

Imbunatatirea inforirii :

  • Asigura-le lumina adecvata – nu o expunem in plin soare
  • Mentine solul umed in perioada de inflorire si aplica-i ingrasaman adecvat
  • Curata planta pentru a incuraja infloriri noi

Concluzie : Calele sunt unele dintre cele mai atragatoare plante atat pentru apartament cat si pentru gradina, pentru ca adauga eleganta  si farmec oricarui spatiu. Cu o plantare si ingrijire atente, te poti bucura de plante cu inflorire sanatoase in fiecare an. Ai grija sa ii oferi  conditiile potrivite si sa ii respecti ciclurile naturale de vegetatie si repaus, iar acestea te vor rasplati cu infloriri spectaculoase.

Spor la gradinarit!