Abies Koreana

      Cum sa ingrijesti Bradul.            

Bradul in gradina se usuca? Cauze si Solutii.

Bradul in gradina poate deveni punctul central al peisajului vostru, dar poate sa fie invecinat si cu alti arbori sau arbusti pentru a oferi structura peisajului, un aer elegant si proaspat tot timpul sezonului.

Totusi, intretinerea bradului necesita o atentie constanta, iar semnele de uscare pot indica probleme care trebuie rezolvate urgent.

In acest articol, vom discuta despre ingrijirea corecta a brazilor din bradina, cauzele care produc uscarea si solutiile pentru a il mentine sanatos.

Abies Koreana

Caracteristicile Bradului

Bradul este un gen de arbori care cuprind mai multe specii de conifere – pana la 55. Sunt raspanditi preponderent in zonele muntoase, sunt arbori de talie mare cu inradacinare pivotanta, coroana piramidala deasa, scoarata neteda cu pungi de rasina.

Frunzele brazilor sunt in forma aciculara care se schimba la un interval de 6 – 15 ani. Formeaza conuri erecte si cilindrice, acestea fiind inflorescente  – florile bradului. In alveolele conurilor se dezvolta semintele bradului.

Conuri Abies Koreana

Cele mai cunoscute conifere sunt : Bradul, Molidul si Pinul.

Cum sa ingrijiti  Bradul de gradina.

  1. Alegerea locului potrivit in gradina.

Bradul prefera un loc insorit, dar ferit de vanturi puternice care duc la cresterea necorespunzatoare a acestuia. Solul trebuie sa fie bine drenat, deoarece excesul de apa poate duce la aparitia daunatorilor pana la  putrezirea radacinilor.

Abies Koreana pozitionare in gradina
  • Udarea  corecta. In primii 2 ani de la plantare, bradul are nevoie de o udare regulata, mai ales in perioadele secetoase. Udarea trebuie facuta moderat, fara a se forma balti. Dupa ce se stabilizeaza, bradul devine rezistent la seceta, dar trebuie verificat in perioadele secetoase.
  • Fertilizarea bradului. Folositi ingrasaminte specifice pentru conifere si aplicatile primavara si toamna, de preferat cautati ingrasaminte profesionale cu eliberare controlata sau apelati la un preofesionist in domeniu.
  • Taierea si curatarea. Indeparteaza periodic crengile uscate sau deteriorate pentru a preveni raspandirea bolilor. Taierile trebuie facute cu grija pentru a mentine forma naturala a bradului.
Pinus
De ce se usuca bradul in gradina? Cauze  frecvente.
  1. Irigarea incorecta.
  • Excesul de apa: Solul care nu se dreneaza corect, poate sa acumuleze apa, ceea ce duce la putrezirea radacinilor.
  • Lipsa apei : Pe de alta parte, apa nu este suficienta, mai ales in perioadele secetoase si poate provoca uscarea frunzelor si a ramurilor.
  • Daunatori si boli.
  • Afidele sau paduchii de conifere : Aceste insecte se hranesc cu seva bradului, determinand ingalbenirea si uscarea acestuia. Afidele sunt insecte care se vad cu ochiu liber si de obicei stau pe varfurile noi ale plantei.
  • Ciuperci patogene : Infectiile fungice, precum Lachnellula, pot afecta ramurile si trunchiul bradului.
  • Viermii de radacina : Acesti daunatori pot distruge sistemul radicular al bradului.
  • Solul neportrivit.

Bradul prefera soluri acide  sau usor acide. Daca solul este alcalin, bradul poate intampina dificultati in absorbtia nutrientilor, ceea ce duce la destabilizarea acestuia.

  • Expunerea la factori de mediu extremi.

Furtunile puternice, vanturile uscate sau schimabrile bruste de temperatura pot afecta sanatatea bradului.

  • Greseli de plantare.

Plantarea prea adanca a balotului de radacina sau plantarea acestuia cu balotul de radacina descoperit pot afecta dezvoltarea radacinilor. De asemenea, o mutare frecventa a bradului poate duce la destabilizarea acestuia, afectandu-i cresterea.

Solutii pentru un brad sanatos.
  1. Diagnostic corect.

Verifica simpotomele bradulului pentru a identifica corect problema sau cheama un specialist. Daca observi semne de daunatori sau boli, aplica tratamente specifice : insecticide sau fungicide, dar va recomandam sa chemati un specialist.

  • Reglarea irigarii.
  • In cazul in care aveti exces de apa la baza bradului puteti sa ii schimbati locul in care este plantat cu unul specfic bradului – bine drenat, sau puteti sa ii modificati compozitia solulului in care este plantat adaugand substrat specific sau imbunatatindu-l pe cel existent cu nisip si la baza gropii pietris, pentru a creste permeabilitatea.
  • In cazul uscarii, avem nevoie sa crestem frecventa udarilor, mai ales in perioadele secetoase.
  • Fertilizarea corespunzatoare.

Daca este necesar, corecteaza  pH-ul solului prin adugarea de sulf sau compost de ace de pin, pentru a il face mai acid.

  • Protectia impotriva dauntorilor si a bolilor.

Aplica tratamente preventive impotriva daunatorilor si verifica periodic starea bradului. Taie imediat si atent partile afectate ale bradului pentru a preveni raspandirea.

  • Mulcirea.

Aplica un strat de mulci la baza bradului pentru a pastra umiditatea solului si pentru a proteja radacinile la schimbarile de temperatura.

Concluzie

Ingrijirea unui brad in gradina necesita timp si atentie, dar rezultatul este spectaculos pentru gradina.

Monitorizeaza constant starea bradului, identifica rapid problemele si aplica imediat solutiile potrivite pe care le-am detaliat mai sus.

Un brad bine ingrijit va aduce un aer curat si proaspat in gradina ta pentru multi ani.

Spor la gradinarit!